Anuykám mindig azt mondta, reggeli nélkül nem indulhat a nap. Mondjuk azt is mondta, hogy ha reggelire esszük az édességet, az nem hízlal. Nos, én ennek megfelelően úgy nőttem fel, hogy reggelire az ischler, egy szelet torta, kis rétes, rosszabb napokon tejbegríz jutott. Ezt a szokásomat a mai napig nem tudtam (akartam) elhagyni, így most is előfordul, hogy tejbegrízt eszem reggelire, karácsonykor pedig 100%, hogy a torta maradékát reggelizzük, amíg csak el nem fogy.
Viszont azóta eltelt pár év Mama reggelije nélkül (szerencsére csak kilométerben távolodtunk picit, 120at egész pontosan). Én közben teljesen leszoktam a reggeliről, és azt vettem észre, hogy ha nem reggelizem, akkor simán kibírom ebédig, még éhes sem leszek. Persze azért Mami ezt nem hagyta szó nélkül, mikor terhes lettem, akkor pedig egyenes rám parancsolt, hogy enni kell. Igaza is van, így álljon itt némi ötlet napindító étkezésekre.
Családi hagyományokat folytatva még mindig vannak édes reggelik. Szintén Mami tanácsa a zabkása, amit én üresen szeretek, mert úgy majdnem olyan, mint a tejbegíz, csak egészségesebb.
Talán lassan megszokjátok, hogy a hozzávalók méricskélése nem szokásom.
A lábosba öntök némi (laktózmentes) tejet, javaslom at 1,5%-osat, mivel itt még az ízén sem dob a plusz zsírtartalom, kalóriát viszont lehet spórolni vele. Kb 2-3 decit használok.
Melegítem, ízesítem, édesítem. Néha csak édesítem, néha vaníliakivonatot használok, időnként fahéjat is. MIkorforrni kezd, szép lassan zabkorpát öntök hozzá folymatos kevergetés mellett, és megfelelő állagúra főzöm. Mint ahogy a tejbegríz is, ahogy hűl, egyre sűrűbb lesz, így érdemes kicsit hígabbra főzni, mint ahogy majd enni szeretnénk. Én szeretem magában is, de egy kis diabetikus meggyragu/szilvaragu, diabetikus lekvár, szezonban friss gyümölcs is jót tesz neki. Néhány ötletet ITT találtok.
Ha van időm tojást készíteni, akkor tuti jól indul a nap, mert a tojás teli van fehérjével, sokáig bírom utána a strapát. Szoktam ham and eggs-et készíteni, sovány csirkemellsonkából, 2, max. 3 tojásból, vagy készítek egy jó rántottát: vörös-vagy lilahagymát vastagabb szeletekre vágok, forró serpenyőbe dobom és sózom, úgy kis levet ereszt, és nem ég le. A tojásokat külön tálban összekeverem, ezt már nem sózom, majd ráöntöm a hagymára és gyors mozdulatokkal addig kevergetem, amíg lágy állagú rántottát kapok. Ha nagyon éhes vagyok, néha rádobok 1-2 szelet csirkemellsonkát csíkozva a hagymára, mikorr már félig kész. Én úgy szeretem, ha a hagyma lágyan karamellizálódik, édeskés de roppanós, de sosem pirítom addig, hogy megbarnuljon. Ha szeretitek, mehet a hagymára gomba, paprika, ha nem akartok fogyni, akkor sajt és kolbász is, fogyókúra esetén ezeket nem ajánlom a zsírtartalom miatt. A párom szereti baconnel, szalonnával is, de ő bármit eszik, vékony marad, szóval neki lehet.
És ha nincs kedvetek a tűzhely mellé állni reggel, akkor egyetek szendvicset!
Javaslom, hogy mikor este ráértek, főzzetek tojást, ez ugyanis tökéletes szendvicsfeltét felkaríkázva. Ezen kívül jó ötlet még a sonka (sovány, alacsony zsírtartalmú), zöldségek (az uborka, paprika, jégsaláta nem ereszt levet, így ha elcsomagolva magatokkal vinnétek, akkor sem áztatja el a szendvicset). Ne használjatok vajat, helyette mehet margarin, én szoktam mustárt is használni, aki pedig nem laktózérzékeny, a krémsajtok közül alacsony zsírtartalmút használhat. Tömlős és háromszög sajtokat sajnos el kell felejteni, nagyon zsírosak, borzalmasan sok kalória. Sajtot, ha tesztek rá, attól függően válasszatok, hogy mennyire szeretnétek fogyni: alacsony zsírtartamú pl a mozzarella, gomolya, egyéb lágy sajtok, de a félkemények, mint pl. a trappsita, sok zsírt tartalmaznak.
Ha van idő kenegetni, javaslom az avokádókrémet (én egy érett avokádót összetörök, citromlével és sóval ízesítem), tojáskrémet (2 főtt tojást összetörök, de nem pürésítem, mustárt, margarint, sót, borsot, finomra vágott hagymát adok hozzá). Egyétek teljes kiőrlésű kenyérrel, zöldségekkel.
Egyetek mellé joghurtot, igyatok mellé egy kávét, teát cukor nélkül, és tökéletesen elindítottátok a napot.