Ha a helyetekben lennék, engem ez érdekelne legjobban, de úgy sejtem, nem fog tetszeni, amit írok. Nem hiszek a fogyókúrákban. Abban hiszek, hogy normálisan kell enni, tudatában kell lenni annak, hogy mennyi a normális nappi kalóriszükségletünk, mi egészséges, mi az, ami üres kalória, és ennek megfelelően döntést hozni.
Van a klasszikus kalóriaszámlálós diéta, amit biztosan ismertek. Az alaptézis ugye az, hogy ha X kalóriára van szükség naponta a testsúly fenntartásához, akkor, ha ennél kevesebbet fogyasztunk, akkor fogyni fogunk. Ez teljesen igaz. Amit viszont sokan nem vesznek figyelembe, hogy nagyon nem mindegy, hogy az adott mennyiségű kalóriát miből visszük be. Először tisztázzuk, mennyi is az annyi: ITT találtok egy kalkulátort, ahol ki tudjátok számolni a rátok érvényes kcal/nap szükségletet. Az átlag 2000-2500 kcal/ nap, nőknek, alacsonyaknak az alacsonyabb érték, férfiaknak a magasabb. Nyilván számít, hogy ülőmunkát végeztek-e, vagy fizikait, mennyit mozogtok, mennyit takarítotok 8bizony!), stb. Én ezt annyiban tartom be, hogy ha megkívánok valami nasit a boltban, először elolvasom a cimkét (ezt javaslom nektek is), megnézem, milyen szörnyűségek vannak benne, és hány kalória van benne. A legtöbbször ezután visszateszem a polcra. Szerintem nem éri meg, hogy egy zacskó chips-szel bevigyük az egész napi kalóriaszükséglet negyedét. Vagy akár egy liter narancslével az ötödét(!), ami persze sokkal jobb a chipsnél, de mégsem az igazi.
Ami szerintem fontos:
- nagyjából legyen a fejünkben a kalóriaszükséglet és ehhez mérten mérlegeljünk
- azt együk, amiről tudjuk, miből készül. Szerintem a legjobb a saját készítésű étel, ezen kívül pedig minden más összetevőjét olvassátok el
- nem ellenség a szénhidrát, de a finomított (fehér) helyett a lassan felszívódó szénhidrátokat válasszátok, tipikusan a teljes kiőrlésűt (ne dőljetek be, sok barna kenyér a karamellizált malátától barna, sőt cukor is lehet benne, olvassátok az összetevőket)
- a szénhidrát és a fehérje energiatartalma megegyezik (1 gramm 4 kcal), a zsír viszont több mint a duplája (1 gramm 9 kcal!), az alkohol grammja 7 kalóriát tartalmaz. Ebből a tanulság, hogy elsősorban el kell hagyni az alkoholt (igen, a vodkát is), másodsorban a zsiradékra kell nagyon odafigyelni.
- a zsiradéknél is van "jó" meg "rossz": remélem nem árulok el nagy újdonságot azzal, ha azt mondom, a zsír lesz pl a rossz, a jó viszont az olivaolaj. A különbség a zsírsavösszetételben van: a szervezetnek szüksége van a telítetlen, főleg a többszörösen telítetlen zsírsavakra (pl. omega3, omega 6), és nagyon nincs szüksége a telített zsírsavakra (ebből áll a zsír, a vaj és sajnos a kókuszzsír is, amit én emiatt nem ajánlok főzésre, sütésre, szépségápolásra viszont igen). Olajokból, zsiradékokból ezeket ajánlom: olivaolaj (de bő olajban sütéshez ez nem jó), jó minőségű étolaj, sütőmargarin (igen-igen. D-vitaminnal dúsítják, a margarin zsírtartalma olyan 40% körüli, míg a vajé 82%...), tökmagolaj, szőlőmagolaj. Telítetlen zsírsavakra szükségünk van, persze itt is a mértékletességet javaslom. Telített zsírsavakra viszont nincs szükség, iktassátok ki az étrendből. Igen, a vajat is.
És a paleo? Igen, nagyon divatos, de egy dolgot fűznék hozzá: evolúció. A (nyers) húst evő ősember szerintetek hány évet élt? És vajon miért volt előrelépés, mikor háziasítottuk a tejet is adó állatokat? Egy dolgot szeretek a paleo-ban: mivel divatos, sok helyen kapható, és mivel laktózmentessel amúgy nem nagyon készülnek a cukrászdák, ezt legalább tuti megehetem én is, ha idegen helyen nasiznék... A paleo lisztek és olajos magőrlemények pedig nagyon hízlalnak. Emlékeztek, mit írtam a zsír kalóriatartalmáról? Szerintetek ezek után egy mandulaliszt (mandula=olajos mag) mennyire hízlal?