Főzzetek lekvárt!
Ahogy már a diabetikus meggybefőttnél (lásd a nasik között ITT) is említettem, pár perc alatt lehet gyümölcsökből befőttet, de akár dzsemet, ragut is készíteni. Lekvárnak kicsit túlzás nevezni, nem is szoktam sokáig eltárolni, és ha épp nincs szezon, akkor nem félek fagyasztottat használni. Egyszerre nem főzök nagy mennyiséget, csak amennyi éppen kell.
Meggyragu
Legjobban akkor szeretem, ha van itthon vörösbor, ez egészen pikáns ízt ad neki, de nélküle is finom lesz.
Magozott meggyet pici vízzel felteszek főni, ízesítésnek néhány korty jó minőségű száraz vörösbort, édesítőt (folyékonyat, xilitet, steviát, amit szeretnétek) adok hozzá. Süríteni pektinnel szoknam (ITT olvashatjátok, hogy mi az, de amúgy gyümölcs eredetű zselésítő anyag), amit lehet önmagában is kapni herbáriákban, de a legegyszerűbb, ha dzsemfixet vesztek, az már mindenhol kapható. Olyat keressetek, amiben nincs cukor. Mivel a meleg meggyraguban könnyen összecsomósodhat, egy pici vízzel érdemes külön kikeverni.