Egészséges konyha az alapoktól

(L)egyél jól! - Zsófi a konyhában

(L)egyél jól! - Zsófi a konyhában

Vega hamburger teljes kiőrlésű hamburger bucival, pirított édesburgonyával

2016. december 20. - Szentiványi Zsófia

A hamburger menő mostanság, nem? Tök ciki, hogy mindenki eszi a gourmet hambikat, és nekem, mivel nem eszem marhát, marad a grillezett csirkés utánzat. Ha meg valaki egyáltalán nem eszik húst, akkor jön az igazi szívás. Ez a hambi jól néz ki, finom, és nem kerül egy vagyonba elkészíteni, még csak azt sem mondanám, hogy nagyon macerás. Kell hozzá egy S késes mixer, de ha nincs, egy turmixxal,botmixerrel is ki tudjátok váltani. Látványos és egészséges. 

hambi.JPG

Én azzal kezdtem, hogy megsütöttem a bucikat, ezt lehet előre is, akár 1 nappal is. Az eredeti recept Limaráé (ITT találjátok), csak "kicsit" átvariáltam.

3-4 dl langyos (laktózmentes) tej

2 ek cukor (ezt most tényleg nem szabad xilitre vagy másra cserélni, mert azokkal nem fut fel az élesztő)

100 gr (laktózmentes) joghurt

1 tk só

1 tojás

600 gr teljes kiőrlésű liszt

20 gr élesztő

+ 1 tojás a megkenéshez

+ fekete szezámmag megszórni (hipermarketekben kapható, de ha nem találtok, a sima is jó)

 

Én a fele mennyiséget készítettem, mert annyit tudok egyszerre beletenni a robotgépembe dagasztani. Ha nem géppel dagasztotok, akkor sincs semmi bonyolultság. Én a meleg tejbe teszem az élesztőt és a cukrot, utána keverek mindent össze. Addig kell keverni, míg összeáll, majd gyors mozdulatokkal gombóccá dagasztani. Kelesszétek, míg duplájára nem nő. Ekkor osszátok zsemlékre (az egész adagból 6 db zsemle a nekem megfelelő méret, de ízlés szerint osszátok). Gömbölyítsétek gombócokká, tegyétek sütőpapírral borított tepsire. Lefedve hagyjátok ismét megkelni, majd egy egész tojást felverve kenjetek a tetejükre é szórjátok meg szezámmaggal. 180 fokon 18 percig sül.

Közben készülhet a "húspogácsa":

hozzávalók

3 ek lenmagtöret (én herbáriában vettem)

1/3 csésze meleg víz (ez amerikai mértékegység, kb 225 ml egy csésze)

1 csésze főtt csicseriborsó (be kell áztatni, majd megfőzni, kb duplájára nő a végén, de ha akartok, használhattok konzervet is, az eleve meg van főzve)

2 nagyobb vagy 3 kisebb alma lereszelve

1/2 csésze zabpehely

friss petrezselyem ízlés szerint 

1/2 lilahagyma finomra vágva

2 tk folyékony füst (herbáriában vettem szintén, de ha kihagyjátok, szerintem akkor is ehető a végeredmény)

1 tk őrölt fűszerpaprika

1 tk őrölt kömény

1 tk szárított bazsalikom

őrölt bors

A lenmagot és a vizet összeöntöm egy tálban és hagyom, hogy megszívja magát. A többi hozzávalót a robotgépbe dobtam, majd rá a lenmagot és az S késes feltéttel összeaprítottam. Az eredeti recept (ITT olvasható angolul) szerint nem kell aprítani, nekem így jobban tetszik az állaga, jobban összeáll és jobban átveszi a csicseriborsó a fűszerek ízét). Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra, a tepsire sütőpapírt teszek majd meglocsolom egy kevés étolajjal. Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle és ráteszem a tepsire. Az egyik oldalt kb 20 percig, a másikat még 10 percig kell sütni.

A hamburgerbe házi kechupoz tettem (paszírozott paradicsomot ízlés szerinti mennyiségű sóval, almaecettel és édesítővel összefőztem, hagytam kihűlni), előre besóztam lilahagymát, mert úgy összeesik és nem lesz olyan intenzív az íze, karikára vágott paradicsomot tettem bele, valamint fokhagymás-joghurtos avokádókrémet (összeturmixoltam egy érett avokádót laktózmentes joghurttal, egy gerezd fokhagymával, citromlével, sóval és borssal).

Lilakáposztát összevágtam, és leöntöttem olvaolaj, balzsamecet, só és édesítő keverékével (én ezt külön befőttesüvegben készítem és összerázom, úgy öntöm a káposztára). 

Az édesburgonyát hasábokra vágtam, meglocsoltam étolajjal, összeforgattam, hogy mindenhol egyenlően olajos legyen, készítettem egy fűszerkeveréket (őrölt kömény, fahéj, fűszerpaprika és kukoricakeményítő keveréke), ezzel megszórtam az édesburgonyát, ismét összeráztam, hogy egyenletesen befedje a keverék. Az eredeti recept szerint (ITT olvasható angolul) sütőbe kell tenni, én kontaktgrillben sütöttem, de vastag falú serpenyőben is működik. További olajat egyik sütési módnál sem kell alá tenni. Akkor kell sózni, mikor már készen van.

 

Tudom, hogy az alapanyagok listája hosszú, és ha nem hasonló stílusban főztök, ezek többsége nincs otthon, de érdemes beszerezni. Nekem a fűszerek, a keményítő mindig van otthon, a csicseriborsó maradékából hummuszt készítek, a lenmaggal nagyszerűen meg lehet szórni bármilyen kenyér tetejét, de joghurtba szórva is nagyszerű reggeli vagy tízórai. A maradék lilakáposztából is ilyen salátát készítettem, napokig tudom enni. Olcsó és jó vitaminforrás, csupa egészséges dolog van az öntetben is (az édesítőt kivéve, de ennyi káros szenvedély még nekem is jár). 

Látványos lesz, és bátran mondhatom, férfiakat is megetettem vele, ízlett nekik. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyeljol.blog.hu/api/trackback/id/tr7412059785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.02.23. 14:14:47

Isteni finom :) kipróbálta a család és csak dicsérni tudom. Örülök, hogy megosztottad velünk a receptet! Én megosztok veled egy akciós újságot, ahol fent vannak akciók! :) www.ujsagomat.hu/auchan/
süti beállítások módosítása