Egészséges konyha az alapoktól

(L)egyél jól! - Zsófi a konyhában

(L)egyél jól! - Zsófi a konyhában

Alig hízlalós "rántott" csirkemell

2016. december 05. - Szentiványi Zsófia

Nem vagyok egy nagy húsevő, de vasárnapra azért illik nem-vega kaját letennem az asztalra, különben Szilárd kitér a hitéből. Kapcsolatunk hajnalán még két félét készítettem, mert neki a hús sertés volt, nekem meg max csirke. Azóta  belenyugodott szegény, hogy csak szárnyast kap, néha kárpótolja magát némi szalonnával, mert ő nem fogyózik...

Nekem sajnos gyengém a rántott csirkemell, de egyrészt sajnálok annyi olajat elhasználni egy ételhetz, majd kidobni, másrészt az olajtól csöpögő panír nem épp diétás, büdös lesz tőle a lakásban, ott kell felette állni, nem nekem való. Főleg nem a 3 hónapos növekedési ugrás és a vele járó örökké-a-kezedben-kell-lennem baba mellett.

Szóval jöjjön a kalória és időspórolós verzió.

rantott_csirke.JPGKettőnknek 2 fél csirkemellet vettem, kb fél kilót, de maradt belőle. Összesen 9 hasoló méretű szeletre osztotta Szolárd, amíg én Ádámot etettem, és jófej volt, még ki is klopfolta picit. Ezután kb 1 dl jó minőségű étolajat egy ki stálba öntöttem, elővettem egy szilikon ecsetet (nyilván más is megfelel) és ezzel megkentem az előtte besózott szeletek mindkét oldalát, majd vékonyan megforgattam a zsemlemorzsában. Ha van időtök, a legjobb, ha kiszáradt tejes kiőrlésű kenyeret daráltok le erre a célra. Gluténérzékenyeknek ugyanezzel a módszerrel a száraz gluténmentes kenyeret ajánlom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kb negyed óra alatt megsütöm. Egyszer érdemes megfordítani, és ha még ropogósabb bundát szeretnétek, olajspray-vel picit meg lehet spriccelni. 

A rend kedvéért gyorsan leírom a krumplipürét is, ami csak erős jóindulattal fogyókúrás, de azért igyekeztem: a krumplit kis darabokra vágom (nyilván előtte megpucolom), megfőzöm sós vízben. Szétnyomom krumplinyomóval (és sosem botmixerrel, mert akkor borzalmasan menza-állaga lesz), teszek bele csökkentett zsírtartalmú margarnt, alacsony zsírtartalmú (laktózmentes) tejet, sót, összekeverem. 

Nálunk az ubisali úgy készül, hogy legyalulom az uborkát, besózom, félreteszem. Közben egy tálmba vizet teszek, bele 10%-os ételecetet, sót, fokhagymát reszelek bele, folyékony édesítővel édesítem, (laktózmentes)tejfölt eszek bele, és ezeket addig adagolom, amíg finom nem lesz. Ezután kinyomom az uborkából a sós levet, beleteszem az előbb elkészített salátaöntetbe és tálalom. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyeljol.blog.hu/api/trackback/id/tr7112025607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása