Imádom a spenótot, és sokszor fagyasztva is veszek otthonra, zöldborsót is szinte mindig tartok otthon, millió dologra fel lehet használni, és a gyorsfagyasztott borsók jó minőségűek, frissek, ropogósak, édesek. Adódott egy alkalom, amikor mindkét zöldség volt a fagyasztóban, de egyik sem volt elég egy tisztességes adag főzelékhez, ezért összeöntöttem őket. A kávézóban is készítettük többször, úgyhogy átment a rostán, bátran ajánlom.
Íme.
Előre szólok, főzés közben sem barátom a mérleg, bátran használjatok többet, kevesebbet a hozzávalókból, nem kell véresen komolyan venni a megadott mennyiségeket, inkább csak az arányokat.
450 gr mirelit zöldborsó
5-600 gr mirelit leveles paraj (ne pürét vegyetek, hanem egész leveleket. Lehet több élelmiszerboltban is fagyasztva, porciózva találni)
friss gyömbér, kb 3-4 centis darab
1 fej lilahagyma
alaplé (lehet leveskockából is, erre a célra ajánlom a bio leveskockákat, lehet kapni drogériákban és herbáriában)
1,5 dl főzőtejszín (én laktózmentest használok, de nyilván jó a sima és a növényi is működik)
kukoricakeményítő (így esz gluténmentes, ha ez nem szempont, lehet a tejszín + liszt/teljes kiőrlésű liszt kombót elhabarva habarással sűríteni)
só, bors, étolaj
1. Olvasszátok ki a parajt. Közben vágjátok fel finomra a lilahagymát, pucoljátok meg a fokhagymát és a gyömbért
2. Kevés olajon futtassátok meg a hagymát, mehet rá só, és egy pici víz is, hogy ne égjen oda. Ekkor ráreszeljük a fokhagymát (mióta ezt a trükköt megtanultam Főzelékes Feritől, megváltozott az életem. Egy kicsi, nyeles reszelőt használok erre a célra), valamint a gyömbért is.
3. A kiolvasztott parajból nyomkodjátok ki a vizet, dobjátok a lábosba, majd mehet rá a fagyott zöldborsó.
4. Öntsétek fel alaplével ( éppen lepje el a zöldségeket)
5. Forraljátok össze. Ne főzzétek agyon, a zöldborsó akkor jó, ha ropogós marad. Keverjétek ki a tejszínt a keményítővel (1 púpos teáskanál kezdésnek elég lesz). Forrás közben szépen, folyamatosan kevergetve, lassan adagoljátok bele a keményítős tejszínt. Ha a felénél szépen összeáll, akkor ne tegyétek bele az összeset, csak amennyit felvesz. Ha az egészet beleöntöttétek és nem érzitek elég sűrűnek, akkor még egy kis keményítőt egy nagyon pici hideg vízzel keverjetek ki, és adjatok még a főzelékhez annyit, amennyi szükséges. Minél sűrűbbre készítitek, annál jobban hizlal, szóval óvatosan.
6. Kóstoljátok meg. Ha szükséges, adjatok még hozzá sót/borsot/fokhagymát/gyömbért, vagy semmit.
Én nem szoktam feltétet tenni rá, de ha szeretnétek, nyugodtan mehet rá egy tükörtojás, csak óvatosan az olajjal itt is.
Jó étvágyat!