Az új év sokaknak a diétázás elkezdését, életmódváltást hozott. Én magam sosem bírtam a koplalást, ezért hozok most nektek egy olyan receptet, amiből nem kell bébiadagot enni, nyugodtan szabad annyit, amennyitől jól laktok.
A korhelyleves alapja a savanyított káposzta. Keressetek olyat, amit természetesen, ecet nélkül savanyítottak (elvileg a vecsési olyan kell, hogy legyen), és ezt falatozzátok főzés előtt/közben/után is külön, mivel iszonyú egészséges, magas a C vitamin tartalma. A C vitamin amúgy 60 fokon lebomlik, így az elkészített leves erre a célra már nem jó. A savanyú kápi kalóriatartalma minimális (19 kcal/100 gr), így a leves sem fog hízlalni, ha az általam javasolt módon készítitek el. Zárójelben megjegyzem, hogy a párom szerint a másnapos gyomornak is tökéletes. Ezt tesztelte az újévi lencsés korhelylevessel is, azt mondta, csodásan működik.
Hozzávalók
Vöröshagyma
Étolaj (jó minőségű, de haladóknak szőlőmagolaj is lehet)
Fűszerpaprika
Szegfűbors
Babérlevél
Savanyított (vecsési) káposzta (átmosva, és ha nem akartok nagymosást tartani utána, akkor javaslom, hogy a szálakat is vágjátok rövidebbre). A káposzta savanyú levét tegyétek félre.
Sárgarépa
Tejföl, laktózérzékenyeknek laktózmentes tejföl
(Kukorica) keményítő vagy liszt (esetleg teljes kiőrlésű liszt)
Ha van ottho alaplé, akkor az, ha nincs (és miért lenne egy átlagos háztartásban?), akkor víz
Az étolajon a finomra vágott vöröshagymát megfuttatom, kicsit sózom, úgy nem ég le. Utána lehúzom a tűzről, fűszerpaprikával megszórom, majd rádobom a pici kockákra vágott répát, kicsit megfuttatom azt is. Ezután az előtte átmosott, felaprított (nyilván nem kell nagyon picire vágni,de a hosszú szálakkal mindent össze fogtok fröcskölni evés közben) káposztát ráteszem (szokás szerint rátok bízom a mennyiséget. Legyen benne bőven, de ne főzeléket csináljatok), felöntöm vízzel, teszek bele babérlevelet (6 adagnyihoz kb 2 nagyobbat), szegfűborsot (ugyanennyihez mondjuk 2 db-t szintén), óvatosan sózom. Ha felforrt, kóstolom. Ha úgy érzem, túl jól sikerült kimosi a káposztát, a félretett levével savanyítom. Ha puha a répa és összeértek az ízek, (laktózmentes) tejföllel behabarom, amihez nekem a legkönnyebb kukoricakeményítőt használni(ekkor gluténmentes a leves), de lehet persze lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet is használni. További opció a rizsliszt, de keményítővel egyszerűbb a gluténmentes verzió, akkor meg minek?
Újra kóstolom, sózom, ha kell és tálalom. Sokat eszem belőle. A lencsés változat is nagyon finom szerintem, azt ugyanígy készítettem, csak lencsét is tettem bele.Lehet előre beáztatott száraz lencse, vagy lustáknak konzerv. Én most azt használtam, január 1jén belefér, meg amúgy is, a német szuperekben kapható csak sós vízben áll, teljesen vállalható.